Figyelem, forgalomkorlátozás a fáklyás felvonulás miatt Miskolcon

Megosztás

Szerda este hagyományos, fáklyásmenettel búcsúznak a végzős hallgatók az egyetemtől és a várostól, a tömegközlekedés rendje is megváltozik.

Július 7-én fáklyás felvonulással, Szalamanderrel búcsúznak a Miskolci Egyetem végzős hallgatói a campustól és a várostól. Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága 2014-ben a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére is felvette a miskolci campuson is ápolt Selmeci Diákhagyományokat, amelyek a barátságról, az összetartozásról és a szakmaszeretetről szólnak.

A diákhagyományok leglátványosabb eleme a Szalamander,

amikor a hallgatók fáklyás felvonulással búcsúznak a várostól és az egyetemtől, selmeci nótákat énekelve.

Tavaly, a szigorítások miatt az eseményt rendhagyó módon az Egyetemváros területén tartották, most azonban visszatér a Szalamander a szokásos, belvárosi útvonalához.

Forgalomkorlátozás fáklyás felvonulás miatt

Július 7-én szerdán este a Miskolci Egyetem végzős hallgatóinak Szalamander felvonulása miatt, 20:50-től várhatóan 21:05-ig a Tiszai pályaudvar irányába villamosok helyett villamospótló autóbuszok közlekednek a Malomszög utca és a Tiszai pályaudvar között.

A villamospótló autóbuszok a Malomszög utca villamospótló megállóhelyről indulnak, a Városház tér és a Villanyrendőr villamos-megállóhely helyett, a 21-es járat Erzsébet tér, illetve Szemere u. autóbusz-megállóhelyen vehetők igénybe. A Szinvapark/Centrum és a Selyemrét között a villamos megállóhelyén, a Tiszai pályaudvaron pedig az 1-es autóbusz leszállóhelyen állnak meg.

A felvonulás miatt 21:05-21:20 között a Kazinczy Ferenc utcát lezárják, így az ezen időszakot érintő a 11-es, 14-es, 28-as, 34-es, 35-ös és 35R-es autóbuszjáratok terelt útvonalon közlekednek.

A 11-es autóbusz a Búza tér felé nem érinti a Szemere-kert és a Kazinczy Ferenc utca megállóhelyet, helyette az 1-es autóbusz Dózsa György utca és Petőfi tér megállóban áll meg

14-es autóbusz a Hejő-park irányába a Petőfi téren nem a megszokott megállóhelyen, hanem a 20-as autóbusz megállóhelyén áll meg, továbbá a Hősök tere és Villanyrendőr megálló helyett a Centrum, illetve a 21-es autóbusz Szemere utca megállóhelyén áll meg. A Repülőtér/Bosch irányába a Népkert után a 21-es autóbusz Szemere utca megállóhelyén, majd a Vörösmarty utcán és a Centrum megállóhelyen áll meg, vagyis nem érinti a Villanyrendőr, a Hősök tere és a Petőfi tér megállókat.A 28-as, 35-ös és 43-as autóbusz szintén nem érinti a Hősök tere és Villanyrendőr megállóhelyet, ezért a Centrum, illetve a 21-es autóbusz Szemere utca megállóhelyen áll meg.

34-es autóbusz az Avas kilátó irányába a Petőfi téren nem a megszokott megállóhelyen, hanem a 20-as autóbusz megállóhelyén áll meg, továbbá a Hősök tere és Villanyrendőr megálló helyett a Centrum, illetve a 21-es autóbusz Szemere utca megállóhelyén áll meg.

35R-es járat a Repülőtér/Bosch irányába  a Népkert után a 21-es autóbusz Szemere utca megállóhelyén, majd a Vörösmarty utcán és a Centrum megállóhelyen áll meg, vagyis nem érinti a Villanyrendőr, a Hősök tere és a Petőfi tér megállókat.

A valétálás tervezett menetrendje és útvonala:


20.30 BÚCSÚ A VÁROSTÓL; 
Helyszín: Polgármesteri Hivatal régi bejárata 
A 7 kar végzős hallgatói a Hivatal régi bejárata előtt gyülekeznek és állnak díszsorfalat, s várják, hogy a város és az egyetem vezetői búcsút intsenek nekik beszédeikben.
A Város nevében Varga Andrea alpolgármester, az Egyetem nevében Prof. Dr. Horváth Zita rektor búcsúztat, a hallgatókat a Műszaki Földtudományi Kar valétaelnöke, Nagy Mihály is köszönti.

20.50 SZALAMANDER; 
Útvonal: Városház tér – Széchenyi u. – Kazinczy út – Petőfi tér 

Az ünnepség után a hallgatók egy csoportja bányászlámpással indul el „szalamander” alakzatban a Városház térről a Széchenyi utcára és onnan majd a Kazinczy út felé, s őket a végzős hallgatók fáklyákkal, „Bursch-nótákat” énekelve követnek a felvonulás útvonalán.

21.15 EMLÉKTÁBLA-KOSZORÚZÁS; 
Helyszín: Földes Ferenc Gimnázium     

A menet egyik állomása a Kazinczy út felől a Földes Ferenc Gimnázium lesz, ahol a felvonulók megkoszorúzzák az épület homlokzatán azt az emléktáblát, amely annak őrzi emlékét, hogy a Miskolci Egyetem jogelődje, a Nehézipari Műszaki Egyetem 1949-ben az iskola épületében kezdte meg működését.

22.00 ZÁSZLÓ- ÉS TISZTSÉGÁTADÁS, KOSZORÚZÁS; 
Helyszín: Petőfi tér

A koszorúzás után a felvonulás utolsó állomására, a Petőfi térre érve a menet ismét oszlopokba rendeződik, miközben a bányászlámpások körbe állják a teret. A Műszaki Anyagtudományi Kar valétaelnökének búcsúbeszéde és a karok himnuszainak eléneklése után egy kézfogással a felemelt zászlók alatt a valétaelnökök átadják a tisztségüket jelképező elnöki szalagokat utódaiknak. Ezek után még egyszer felcsendül a búcsúnóta, s így a 2021. évi szalamander véget ér. (Minap.hu)

Kapcsolódó cikkek